תחום זכויות היוצרים היווה מאז ומעולם זירה למאבקים משפטיים קשים מאוד בין גופים שונים אשר טענו לבעלות על יצירה או קניין רוחני כלשהו. אם מדובר באמן אשר תבע תאגיד על שימוש לא נאות ביצירותיו, או אם מדובר בחברה גלובלית אשר תובעת חברה גלובלית אחרת על הפרת פטנט, הרי ששני המקרים שייכים לעולם הקניין הרוחני ומגיעים בסופו של דבר אל שולחנו עורך דין זכויות יוצרים.
דיני זכויות יוצרים וקניין רוחני מעולם לא היו תחום פשוט לעריכת דין ושיפוט, אך עם כניסת האינטרנט לחיינו, הפך התחום למסובך הרבה יותר. התחושה בעשור האחרון, לפחות מנקודת מבטם של היוצרים, היא שהאינטרנט פרץ את כל הסכרים, והפך את אכיפת זכויות היוצרים לבלתי אפשרית, וזאת בשל האנונימיות ברשת והעובדה שהיא חוצה גבולות ויבשות. גופים רבים שכל פרנסתם מגיעה ממכירת תוכן, מצאו עצמם לפתע אל מול שוקת שבורה. היצירות שלהם מופצות באופן פיראטי ברשת, ורשויות האכיפה נותרו חסרות אונים. גם אמנים, זמרים, צלמים מצאו עצמם מופתעים מאוד מפרץ הפיראטיות שאיים לחסל את פרנסתם .
עו"ד זכויות יוצרים, שעד לפני כמה שנים התמודד עם חוק מאוד סטטי וסוג מסויים של פרקטיקה משפטית, לפתע נאלץ להפוך למומחה גם בתחום זכויות היוצרים באינטרנט, תחום שבשל הפיראטיות הגוהה, החל לרכז המון תשומת לב ולמשוך אליו המון כסף. עו"ד זכויות יוצרים כיום מייצג חברות סרטים שהתוכן שלהם הופץ ברשת והחליטו לתבוע את המפיצים. עם זאת עו"ד זכויות יוצרים יכול גם לייצג צלם או אמן שמרגיש שנעשה לו עוול והיצירות שלו נוצלו לרעה ע"י אדם אחר או תאגיד. גם מקרים של חברות ענק שתובעות בלוגרים קטנים ובעלי אתרי אינטרנט בשל שימוש בתמונות שלהן מבלי לשלם תמלוגים החלו להראות בנוף המקומי עם כניסתה של חברת גטי אימג'ס לארץ באמצעות חברת בת בשם מראות אימג'.
כיום, עו"ד זכויות יוצרים טוב הוא אחד כזה שמסוגל לתת מענה לסוגיות משפטיות-טכנולוגיות ולקבוע האם אכן התבצעה הפרה כלשהי של זכויות יוצרים באינטרנט. החוק שעבר בשנת 2007 החליף את החוק הבריטי הישן בתחום הקניין הרוחני וכל תפקידו היה לתת מענה משפטי וסוגיות חדשות שצצו בעקבות כניסתו של האינטרנט לתוך חיינו.
לסיכום, בשל הסיבוכיות הרבה שנכנסה לתחום הקניין הרוחני, גם אנשים פרטיים וגם חברות תמיד משתמשים בשירותיו של עו"ד זכויות יוצרים מנוסה לפני שהם מקבלים החלטה כלשהי בנוגע לשימוש בתוכן באינטרנט.
שלומי ינאי